Skip to main content

Antwoord

op alle vragen

Meest gestelde vragen:

 • WAAR STIJGT DE BALLON OP?

  Wij proberen altijd op te stijgen of te landen in de plaats waarvoor u heeft gereserveerd. Echter zijn we afhankelijk van de actuele weersomstandigheden. Dit kan betekenen dat we op de dag van de ballonvaart de opstijglocatie moeten wijzigen. Hierin houden we zo veel als mogelijk rekening met uw wensen.

  Veel door ons gebruikte opstijglocaties zijn Barneveld, Veenendaal, Amersfoort, Putten, Wekerom, Otterlo, Wageningen, Apeldoorn, Woudenberg, Scherpenzeel, Voorthuizen, Kootwijkerbroek en Stroe.

 • HET IS EEN VERRASSING OF CADEAUBON!

  Als u bij uw bestelling via de website óf telefonisch aangeeft dat het om een cadeaubon gaat, versturen wij de tickets naar een apart adres of in blanco envelop. Schrijf uw wensen in het opmerkingen veld.

 • WAT ALS DE BALLONVAART NIET DOOR GAAT?

  Aan de hand van de actuele ballonvaartverwachting van het KNMI, besluiten we elke dag opnieuw of het weer wel of niet geschikt is voor ballonvaren. Op de dag van uw ballonvaart nemen we net na de middag contact met u op. Mocht het weer die dag niet geschikt zijn voor de ballonvaart, dan plannen we in overleg met u een nieuwe datum. Heeft u een ballonvaart met diner, dan is ook het diner op de nieuwe datum.

  Het weer in Nederland is veranderlijk. Daarom kunnen wij echt pas op de dag van uw ballonvaart mededelen of de ballonvaart wel of niet door kan gaan.

 • Ik heb last van hoogtevrees, wat nu?

  In een luchtballon heeft u echt geen last van hoogtevrees, omdat er geen contact met de grond is. Ook voor mensen die normaal gesproken niet eens op een huishoudtrapje durven staan is ballonvaren geen probleem. Jaarlijks nemen we veel passagiers mee die last hebben van hoogtevrees. Wist u dat er ook ballonvaartpiloten bestaan die hoogtevrees hebben!

 • Hoe laat moeten we aanwezig zijn?

  De ballon stijgt 's avonds ongeveer 2 uur voor zonsondergang op. We hebben een uur nodig om de ballon op te bouwen en alles klaar te maken voor de ballonvaart. Het is gebruikelijk om ongeveer 3 uur voor zonsondergang aanwezig te zijn op het opstijgveld.

  Onderstaand schema geeft een indicatie van de aanvangstijd voor de avondballonvaarten.

  Begin apr 16:30u - eind apr 17:30u
  Begin mei 17:30u - eind mei 18:30u
  Begin jun 18:30u - eind jun 18:30u
  Begin jul 18:30u - eind jul 18:00u
  Begin aug 17:30u - eind aug 16:30u
  Begin sep 16:30u - eind sep 16:00u
  Begin okt 16:00u - eind okt 15:00u


  Voor de ochtendballonvaarten verzamelen we ongeveer een half uur voor het daglicht aanbreekt.

 • Is het koud in de lucht?

  In de mand is het tijdens de vaart niet kouder dan op de grond. Sportieve kleding die u tijdens een fietstocht zou dragen is prima. Ballonvaren is een outdoor-gebeuren; witte jasjes of pumps zijn zonder meer af te raden. Wij adviseren stevige schoenen of laarzen. Bij warm weer is een petje tegen de branderwarmte prettig.

 • Vanaf welke leeftijd mag je mee?

  In principe kunnen kinderen al vanaf 1,4m (lengte) mee. Leeftijd speelt dus geen rol. Kinderen van 15 jaar of jonger mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Over oudere passagiers (75+) overleggen wij graag eerst met u. Het is belangrijk dat iedere passagier minimaal een uur lang kan staan en zichzelf goed kan vasthouden tijdens de landing.

 • Hoe weet ik dat de ballonvaart door gaat?

  Op de dag van de ballonvaart krijgt u tussen 11:30u en 13:00u een SMS bericht. Hierin vermelden wij of de ballonvaart door gaat. Daarnaast zullen we u dan ook op de hoogte stellen van de tijd en de locatie waar we u verwachten. Heeft u om 13:00u nog niets van ons vernomen en staat u voor vandaag op de planning, neem dan telefonisch contact met ons op. 

 • Hoe lang is de cadeaubon geldig?

  Een cadeaubon van Hot-R ballonvaarten kan niet verlopen. De bon blijft geldig tot het moment dat de ballonvaart is uitgevoerd.

 • Zwanger en ballonvaren, kan dat?

  U bent zwanger? Gefeliciteerd! Geniet van de zwangerschap en plan de ballonvaart op een ander moment. Wij willen het risico niet lopen dat er ook maar iets gebeurt met uw ongeboren kind. Neem (minimaal 48u voor aanvang) contact met ons op als u al een ballonvaart in de planning heeft staan! 

  Let op: wij gaan er vanuit dat de rest van de boeking wel blijft staan en at alleen de zwangere persoon op een andere datum gevaren wordt.

 • Hoe lang duurt de ballonvaart?

  Zodra u aanwezig bent zullen we de ballon gaan opbouwen. Na de veiligheidsinstructie gaan we de ballon opblazen en klaar maken voor een mooie vaart. Na een uur in de lucht gehangen te hebben gaat de piloot opzoek naar een landingsmogelijkheid. Na de vaart pakken we alles gezamenlijk weer in en rijden we u terug naar de verzamellocatie. Alles bij elkaar zijn we 3 tot 4 uur onderweg waarvan we dus 1 uur in de lucht hangen.

 • Annulering of verzetten, Kan dat?

  Wil je zelf de afspraak annuleren of verzetten? Dat kan, maar hier zitten wel kosten aan verbonden.

  Aantal dagen voor de vluchtdatum per ticket
  >14 gratis
  14 - 8 € 25
  7 - 4 € 50
  3 - 0 € 100

  Dit is ook van toepassing bij zwangerschap, overlijden van familie leden/kennissen, paniek bij familie/kennissen, en bij het niet kunnen betalen van het geboekte arrangement. 

Nog geen antwoord gevonden?

stel uw vraag!